Tökmag, lenmag, szőlőmag, mandula, dió, mák, mogyoró
és ne is soroljuk tovább!
Tuesday, 14. March 2006, 07:49:44
A tökmagolajban teljesen váratlan módon csekély
mennyiségű vízben oldódó antioxidánsok is fellelhetők. Ezek jóval
hatásosabbak, mint a már ismert zsírban oldódó antioxidánsok (pl.
E-vitamin), melyek szintén előfordulnak nagy mennyiségben a
tökmagolajban.
a cink csökkenti a megnagyobbodott prosztata méretét.
Ezekből a magokból egy félpohárnyi adag 8 milligramm cinket tartalmaz,
néhány orvos pedig a napi 60 milligramm cinket tartja a BPH, azaz a
prosztata jóindulatú megnagyobbodása elleni optimális védekezésnek.
igen
magas magnézium- (970 g/100 g), kálium- (920 mg/100 g), alacsony
nátrium-, jelentős E-, B1- és B2-vitamin-tartalmának köszönheti.
A
sütőtökben lévő karotinoidok és a C-vitamin, a tökmagban lévő E-vitamin,
mint antioxidánsok, védelmet nyújtanak a szervezetnek, mivel jelentős
szerepet játszanak az ún. szabad gyökök hatástalanításában. Csökkentik
az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.
Az
olajtökmag általában 42-45 % olajat tartalmaz. Kiváló nemesítési
vonalainkban meghaladja az 50-52 %-ot, fehérje tartalma 38-42 %. A
magban lévo Alpha, Béta tocopherol és a Szelén tartalom kedvezo a
megbetegedés megelozésére.
-------------------------------------------------
A
lenmag 35 százalék zsiradékot tartalmaz, aminek 72 százaléka
esszenciális, tehát a szervezet számára nélkülözhetetlen. Ebbõl 58
százalék linolenic nélkülözhetetlen zsírsav, amibõl a szójababban 9
százalék van, a tökmagban 15 százalék, és a dióban 5 százalék. Más
táplálékunkban nem fordul elõ, vagy csupán jelentéktelen mennyiségben.
Kanadai
kutatók meglepó eredményekről számoltak be a mellrák elleni küzdelemmel
kapcsolatban. Felfigyeltek arra, hogy a lenmag segít a mellrák
leküzdésében
lenmag fogyasztása ugyanolyan eredményes ebbõl a
szempontból, mint a hal fogyasztása. Ezek az omega 3 zsírsavak
jótékonyan hatnak a szív aritmia ellen és megelõzik a vérrögök
kialakulását.
A Peponen kapszula 300 mg tökmagolajat tartalmaz
kapszulánként.
Annyit, mint 4 azaz négy darab tökmag!
---------------------------------------------------------------
A
szőlőmag kivonat sokkal
hatékonyabban veszi fel a küzdelmet, az öregedést – többek közt -
kiváltó szabad gyökök ellen, mint az E vagy C vitamin. A szőlőmag
kivonat számos jótékony hatása igazolt: a test mikrokeringést növelve
segítik a véredények ellenálló képességét, védik a kollagén rostokat és
az elasztint, valamint megakadályozzák a bőr védelméért felelős sejtek
pusztulását. A bőr öregedésének nyolcvan százalékáért a fény,
szennyezés, füst, stb. hatására létrejött szabad gyökök felelősek. Ezek
elpusztítják a sejteket és idő előtti öregedést, okoznak.
----------------------------------------------------------------------
A
mandula táplákozási jelentôsége
•
Szárazanyag tartalom: 92-98%
• Energiatartalom: 2600-3000 kJ/100g
•
Olajtartalom: 50-65%
• Szénhidráttartalom: 7-12%
•
Fehérjetartalom: 15-28%
• B-vitamin tartalom: 300-900 mg
•
Antikarcinogén anyagok (pl. E-vitamin, proteáz-inhibitorok)
• Keserû
magvú változatok - amigdalin és mérgezõ illóolaj –
erôsen mérgezôek
(életveszélyes)
Hasonlóan antioxidáns, koleszterin csökkentő,
fiatalító, izomgörcs oldó, menstruációs fájd. csökk. agyműködés jav.
---------------------------------------------------------------------
100g
dióbél energia- és
tápanyagtartalma
dió gyógyhatása szerteágazó. Parazitaölõ, féregölõ
vértisztító, emésztõ szervek munkáját serkentõ stb. Bolhaûzõ, sõt
fejtetû ellen is használtál régen.
(Bíró Gy. - Lindner K.
Tápanyagtáblázat) alapján
Energia 654 kcal
(2747 kJ)
Tápanyag Mennyiség
Fehérje 8,6g
Lipid
(olaj) 57,0g
Szénhidrát 11,7g
Víz
8,2g
Hamu 1,7g
Vitaminok
E-vitamin
24,7mg
B1-vitamin 400µg
B2-vitamin 100µg
B6-vitamin
0,34mg
biotin 6,3µg
folsav
33µg
Ásványi anyagok
nátrium 10,5mg
kálium
1710,0mg
kalcium 202,0mg
foszfor
400mg
magnézium 25,6mg
vas 3,8mg
réz
0,86mg
cink 4,2mg
mangán
1,85mg
A dió ízét, élvezeti értékét növeli 4-6%
körüli cukortartalma. Kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort,
cinket, mangánt és rezet is tartalmaz nagyobb mennyiségben. B1-, B2- és
E-vitamin tartalma is jelentős. Ne feledkezzünk meg arról, hogy néhány
szem feltört diót tegyünk mindig a gyümölcsös tálra, s díszítsük dióval a
salátákat is.
Napi 1-2 szem dió elfogyasztása étkezéseink mind
élvezeti értékét, mind táplálkozás-élettani értékét növeli.
-----------------------------------------------------------
A
mák termése és a felvágott
termés levegőn szárított tejnedve, az ópium igen gazdag alkaloidokban,
főleg morfinban, kodeinben, narkotinban és papaverinben, amelyek fontos
gyógyszerek alapanyagai. Az alkaloidok mind a zöld, mind pedig a száraz
mákgubóból kinyerhetőek.
A mákgubót megvágjuk,kifolyik egy gumiszerü
anyag,ez az ópium. Az ópium különbözö alkaloidokat
tartalmaz:
morfint, narkotint, kodeint és papaverint.
A morfin a legerösebb
központi fájdalomcsillapító szerek közé tartozik. Nagy hátránya, hogy
megszokáshoz, függöséghez vezethet.
A papaverin görcsoldó szer,
simaizmok görcsét oldja. Gyomor-bélgörcsökben, veserohamokban,
menstruációs görcsöknél hatásos szer.
A kodein köhögéscsillapító.
---------------------------------------------------------
A
mogyoróban számos fontos vitamin
található. Gazdag B1, B2, C, H és E vitaminban, ásványi anyagok közül
pedig káliumot és kalciumot is tartalmaz, ezen kívül olyan enzimek is
vannak benne, melyekre a sejteknek szükségük van az energiatermelésre. A
B-vitaminok létfontosságúak szervezetünk idegműködése szempontjából. Az
E vitamin és a C-vitamin a leghatékonyabb szabadgyökfogók, az E
vitaminnak kedvező hatását az immunrendszerre, szerepét a rák-, szív- és
érrendszeri betegségek megelőzésében vizsgálatok sora mutatta ki.
Tuesday, 14. March 2006, 07:49:44
A tökmagolajban teljesen váratlan módon csekély
mennyiségű vízben oldódó antioxidánsok is fellelhetők. Ezek jóval
hatásosabbak, mint a már ismert zsírban oldódó antioxidánsok (pl.
E-vitamin), melyek szintén előfordulnak nagy mennyiségben a
tökmagolajban.
a cink csökkenti a megnagyobbodott prosztata méretét.
Ezekből a magokból egy félpohárnyi adag 8 milligramm cinket tartalmaz,
néhány orvos pedig a napi 60 milligramm cinket tartja a BPH, azaz a
prosztata jóindulatú megnagyobbodása elleni optimális védekezésnek.
igen
magas magnézium- (970 g/100 g), kálium- (920 mg/100 g), alacsony
nátrium-, jelentős E-, B1- és B2-vitamin-tartalmának köszönheti.
A
sütőtökben lévő karotinoidok és a C-vitamin, a tökmagban lévő E-vitamin,
mint antioxidánsok, védelmet nyújtanak a szervezetnek, mivel jelentős
szerepet játszanak az ún. szabad gyökök hatástalanításában. Csökkentik
az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.
Az
olajtökmag általában 42-45 % olajat tartalmaz. Kiváló nemesítési
vonalainkban meghaladja az 50-52 %-ot, fehérje tartalma 38-42 %. A
magban lévo Alpha, Béta tocopherol és a Szelén tartalom kedvezo a
megbetegedés megelozésére.
-------------------------------------------------
A
lenmag 35 százalék zsiradékot tartalmaz, aminek 72 százaléka
esszenciális, tehát a szervezet számára nélkülözhetetlen. Ebbõl 58
százalék linolenic nélkülözhetetlen zsírsav, amibõl a szójababban 9
százalék van, a tökmagban 15 százalék, és a dióban 5 százalék. Más
táplálékunkban nem fordul elõ, vagy csupán jelentéktelen mennyiségben.
Kanadai
kutatók meglepó eredményekről számoltak be a mellrák elleni küzdelemmel
kapcsolatban. Felfigyeltek arra, hogy a lenmag segít a mellrák
leküzdésében
lenmag fogyasztása ugyanolyan eredményes ebbõl a
szempontból, mint a hal fogyasztása. Ezek az omega 3 zsírsavak
jótékonyan hatnak a szív aritmia ellen és megelõzik a vérrögök
kialakulását.
A Peponen kapszula 300 mg tökmagolajat tartalmaz
kapszulánként.
Annyit, mint 4 azaz négy darab tökmag!
---------------------------------------------------------------
A
szőlőmag kivonat sokkal
hatékonyabban veszi fel a küzdelmet, az öregedést – többek közt -
kiváltó szabad gyökök ellen, mint az E vagy C vitamin. A szőlőmag
kivonat számos jótékony hatása igazolt: a test mikrokeringést növelve
segítik a véredények ellenálló képességét, védik a kollagén rostokat és
az elasztint, valamint megakadályozzák a bőr védelméért felelős sejtek
pusztulását. A bőr öregedésének nyolcvan százalékáért a fény,
szennyezés, füst, stb. hatására létrejött szabad gyökök felelősek. Ezek
elpusztítják a sejteket és idő előtti öregedést, okoznak.
----------------------------------------------------------------------
A
mandula táplákozási jelentôsége
•
Szárazanyag tartalom: 92-98%
• Energiatartalom: 2600-3000 kJ/100g
•
Olajtartalom: 50-65%
• Szénhidráttartalom: 7-12%
•
Fehérjetartalom: 15-28%
• B-vitamin tartalom: 300-900 mg
•
Antikarcinogén anyagok (pl. E-vitamin, proteáz-inhibitorok)
• Keserû
magvú változatok - amigdalin és mérgezõ illóolaj –
erôsen mérgezôek
(életveszélyes)
Hasonlóan antioxidáns, koleszterin csökkentő,
fiatalító, izomgörcs oldó, menstruációs fájd. csökk. agyműködés jav.
---------------------------------------------------------------------
100g
dióbél energia- és
tápanyagtartalma
dió gyógyhatása szerteágazó. Parazitaölõ, féregölõ
vértisztító, emésztõ szervek munkáját serkentõ stb. Bolhaûzõ, sõt
fejtetû ellen is használtál régen.
(Bíró Gy. - Lindner K.
Tápanyagtáblázat) alapján
Energia 654 kcal
(2747 kJ)
Tápanyag Mennyiség
Fehérje 8,6g
Lipid
(olaj) 57,0g
Szénhidrát 11,7g
Víz
8,2g
Hamu 1,7g
Vitaminok
E-vitamin
24,7mg
B1-vitamin 400µg
B2-vitamin 100µg
B6-vitamin
0,34mg
biotin 6,3µg
folsav
33µg
Ásványi anyagok
nátrium 10,5mg
kálium
1710,0mg
kalcium 202,0mg
foszfor
400mg
magnézium 25,6mg
vas 3,8mg
réz
0,86mg
cink 4,2mg
mangán
1,85mg
A dió ízét, élvezeti értékét növeli 4-6%
körüli cukortartalma. Kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort,
cinket, mangánt és rezet is tartalmaz nagyobb mennyiségben. B1-, B2- és
E-vitamin tartalma is jelentős. Ne feledkezzünk meg arról, hogy néhány
szem feltört diót tegyünk mindig a gyümölcsös tálra, s díszítsük dióval a
salátákat is.
Napi 1-2 szem dió elfogyasztása étkezéseink mind
élvezeti értékét, mind táplálkozás-élettani értékét növeli.
-----------------------------------------------------------
A
mák termése és a felvágott
termés levegőn szárított tejnedve, az ópium igen gazdag alkaloidokban,
főleg morfinban, kodeinben, narkotinban és papaverinben, amelyek fontos
gyógyszerek alapanyagai. Az alkaloidok mind a zöld, mind pedig a száraz
mákgubóból kinyerhetőek.
A mákgubót megvágjuk,kifolyik egy gumiszerü
anyag,ez az ópium. Az ópium különbözö alkaloidokat
tartalmaz:
morfint, narkotint, kodeint és papaverint.
A morfin a legerösebb
központi fájdalomcsillapító szerek közé tartozik. Nagy hátránya, hogy
megszokáshoz, függöséghez vezethet.
A papaverin görcsoldó szer,
simaizmok görcsét oldja. Gyomor-bélgörcsökben, veserohamokban,
menstruációs görcsöknél hatásos szer.
A kodein köhögéscsillapító.
---------------------------------------------------------
A
mogyoróban számos fontos vitamin
található. Gazdag B1, B2, C, H és E vitaminban, ásványi anyagok közül
pedig káliumot és kalciumot is tartalmaz, ezen kívül olyan enzimek is
vannak benne, melyekre a sejteknek szükségük van az energiatermelésre. A
B-vitaminok létfontosságúak szervezetünk idegműködése szempontjából. Az
E vitamin és a C-vitamin a leghatékonyabb szabadgyökfogók, az E
vitaminnak kedvező hatását az immunrendszerre, szerepét a rák-, szív- és
érrendszeri betegségek megelőzésében vizsgálatok sora mutatta ki.
Kommentáld!