Szeretettel köszöntelek a lúgosítás klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Szeretettel várunk :-)
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
lúgosítás klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a lúgosítás klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Szeretettel várunk :-)
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
lúgosítás klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a lúgosítás klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Szeretettel várunk :-)
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
lúgosítás klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a lúgosítás klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Szeretettel várunk :-)
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
lúgosítás klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Savasító élelmiszerek:
- Húsfélék: csirke, bárány, disznó, marha, borjú, halak
- Édességek: torták, sütemények, csokoládé, cukor, méz, lekvár, szirupok
- Zöldségek: spárga, gomba, savanyú káposzta, rebarbara, torma,
karalábé, bab, borsó, lencse
- Gyümölcsök, csonthéjasok: mogyoró, dió, mandula, kesudió, pisztácia
- Gabonafélék: liszt, rozs, árpa, rozs, kukorica, liszt, hajdina,
kukoricapehely
- Tejtermékek és tojás: tejszín, vaj, margarin, túró, tejföl, sajt,
gyümölcsös joghurt, író, tojás
- Italok: kóla, sör
Lúgosító élelmiszerek:
- Tejtermék: savó
- Hüvelyesek: zöldbab
- Zöldségek: fejessaláta, sóska, spenót, brokkoli, karfiol, cukkíni,
padlizsán, paprika, paradicsom, sárgarépa, burgonya, cékla, retek,
hagyma, zeller, kelbimbó, káposzta, endívia, kömény, uborka,
petrezselyem, cékla, szójabab, tök, sütőtök
- Gabonafélék: köles
- Italok: ásványvíz, ionizált lúgosvíz*, kakaó, kávé, tea, bor
*Ionizált lúgosvíz: A víz ionizációja során savas és lúgos víz jön
létre. Utóbbi megköti a szervezetben lévő szabad gyököket, és lelassítja
azok kémiai reakcióképességét. Így a méreganyagok elveszítik kártékony
hatásukat.
Elkerülendő savasító élelmiszerek
Sok olyan savasító élelmiszer létezik, amelyet büntetlenül
fogyaszthatunk, ám léteznek olyanok, amelyeket jobb ha elkerülünk
illetve megpróbálunk mással helyettesíteni.
- A fehér cukor erősen
savasít, oxigénszegény környezetet teremt maga körül, gyengíti az
immunrendszert.
- A kóla rendkívül magas savas
kémhatással rendelkezik. (Egy pohár kóla savas kémhatását körülbelül tíz
pohár ionizált lúgos víz tudja ellensúlyozni!)
Vérünk átlagos pH értéke 7,35-7,45 közötti tartományban mozog. Életmódunktól, így táplálkozásunktól függően ez az érték akár napról napra változhat, közérzetünk és egészségünk pedig vele együtt változik. Optimális esetben szervezetünknek enyhén lúgosnak kell lennie ahhoz, hogy a különféle betegségekkel szembeni védekezés és az anyagcsere hatékonyan működjön. Amennyiben valaki túlságosan sok húst és keményítőt fogyaszt, szervezete elsavasodik. Ennek következtében létfontosságú szerveink nem képesek megfelelően működni, és a test védelme meggyengül. A savasodás következtében szervezet magából vonja ki a számára szükséges ásványi anyagokat (a magnéziumot, kalciumot, nátriumot stb.), és ez a folyamat hosszú távon betegségek kialakulásához vezethet.
Sajnos napjainkban a legtöbb ember képtelen megoldani, hogy a hétköznapok rohanó tempójába fix és tartalmas étkezéseket iktasson, pedig ez az egészséges táplálkozás legfontosabb alappillére. Az ülőmunka, a sportmentes élet, a gyorséttermekben és büfékben bekapott ételek tápérték szempontjából többnyire értéktelen falatok, amelyek nagymértékben elősegítik a szervezet elsavasodását. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk az egészségünkre, és megpróbáljunk változtatni az életmódunkon.
Az elsavasodás lehetséges tünetei
- állandó fáradság
- gyenge immunrendszer
-
gyakori fejfájás
- gyomor-, bél- és emésztési panaszok
-
mellkas-fájdalom
- csúnya, színtelen, problémás arcbőr
-
narancsbőr
Testünk üzenetei
Ha kíváncsiak vagyunk arra, hogy szervezetünk mennyire savas és lúgos, vásároljunk lakmuszpapírt, és vizsgáljuk meg a nyálunkat! Ideális esetben a tesztcsíkon kék színt fogunk látni, ez azt jelenti, szervezetünk sav-lúg egyensúlya megfelelő. Amennyiben zöld szín jelenik meg az indikátoron (ami arról tanúskodik, hogy a szervezetünk elsavasodott), minél hamarabb életmód-változtatásra van szükség. A sárga szín súlyos betegségekre utal, ez esetben célszerű teljes körű kivizsgálásnak alávetnünk magunkat, hogy egyensúlyba hozzuk szervezetünket. (A teszt nemcsak nyállal, hanem vizelettel is elvégezhető, ilyen esetben azonban az eredményt nagyban befolyásolják az aznap elfogyasztott élelmiszerek.)
Az egyensúly megtalálása
Ahhoz, hogy egészségesek legyünk, meg kell találnunk a savas és lúgos
pH értékek megfelelő egyensúlyát. Táplálkozáskutató szakemberek
állítása szerint ez az arány a következő:
- 80%-ban lúgos (zöldségek,
gyümölcsök)
- 20%-ban savas (keményítő, fehérje)
Ez az
összeállítás az első pillantásra a legtöbb embernek nehézséget okoz,
pedig csak egy kis változtatásra van szükség, ahhoz, hogy megfelelően
táplálkozzunk.
Néhány jó tanács:
1.) Törekedjünk
arra, hogy fehérjét kizárólag zöldséggel fogyasszunk
2.)
Keményítőkhöz szintén zöldségeket válasszunk
3.) Gyümölcsöket önálló,
kis étkezések részeként együnk
4.) A zöldségek és gyümölcsök 50%-a
lehetőleg friss és nyers legyen, hiszen így tudunk a legtöbb vitamint és
ásványi anyagot kiválasztani belőlük
5.) A fehérjéket célszerű
párolni, főzni vagy grillezni. Kerüljük a bő olajban való sütést
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!