Összetétele: Alma+ alma héj 5 %, Fekete Áfonya 5 %, Brokkoli 5 %, Cékla 5 %, Csicsóka 5 %, Csipkebogyó 5 %, Fekete berkenye 5 %, Fokhagyma 5 %, Gránátalma 5 % Homoktövis 5 %, Körte 5 %, Meggy 5 %, Őszibarack 5 %, Paradicsom 5 % Petrezselyem 5 %, Sárgabarack 5 %, Sárgarépa 5 %, Spenót 5 %, Sütőtök 5 % Vörös szőlő 5 %
A nyers zöldség-gyümölcs enzimjei , vitaminjai, ásványai biztosítják az alapot, a „ fiatalság „megőrzéséhez ". A
táplálkozási szakemberek megállapítása , hogy döntően a növényi enzimek
hiánya az oka a „halott” ételeket fogyasztó emberiség testében
kialakuló , orvosi kifejezéssel élve: degeneratív folyamatnak, mely a
nyers növényi táplálkozással megelőzhető és korrigálható lenne. Például
a cukrot el lehet égetni egy kémcsőben is, de csak magas hőmérsékleten
és az égés egy lépésben megy végbe. Ez a sejtben 37 oC fokon,
testhőmérsékleten- sok apró lépésben történik meg és így hasznosul a
cukorban lévő szabad energia. Ezt a feladatot enzimek sorozata végzi,
nagyon gyorsan és kitűnő hatásfokkal. Ilyen módon az enzimeknek 3 csoportját különböztethetjük meg: - anyagcsere-enzimek ( a testünket működtetik ) - emésztő-enzimek ( a táplálékunkat emésztik meg ) - táplálék-enzimek ( a nyers ételekben lévő enzimek ) A
megfelelő növényi eredetű táplálkozás előnye, hogy hatékony segítséget
nyújt mindenfajta élelmiszer megemésztéséhez. Még olyasminek az
emésztéséhez is, amelyet különben az ember szervezete alapvetően nem
képes feldolgozni, bár szükséges lenne. Ez az anyag pedig nem más, mint a
növényi sejtek falát alkotó cellulóz. Szerencsére az összes olyan
enzim, amit a test nem képes elõállítani, éppen azokban a nyersen
elfogyasztott ételekben található meg, amelyeknek lebontásához
nélkülönözhetetlen. Nézzük meg a cellulase-t, az egyik legfontosabb
enzimet, amit a szervezet nem képes elõállítani. Ahhoz, hogy a növényi
rostok tökéletesen le tudjanak bomlani az emésztés során szükség van
erre az enzimre, ami magában az elfogyasztott nyers növényben van, a
rostokba ágyazva. Csak alapos rágás során szabadul fel elegendõ
mennyiség. Ennek hiányában a szervezet nem képes teljesen megemészteni a
rostokat, több toxin és gáz termelõdik, a tápanyagok nem szívódnak fel
tökéletesen.Például egy bizonyos enzim csak egy bizonyos anyagra hat az
emésztés során. Mint ahogy egy speciális kulcs csak egyetlen zárat tud
kinyitni. Enzimek minden élő szervezetben lebontanak, kezdeményeznek,
felgyorsítanak, vagy lelassítanak minden ismert folyamatot. Amerika
egyik vezető biokémikusa és táplálkozáskutatója, aki szinte egész életét
az enzimek kutatására szentelte. Szerinte is az ember tovább és
egészségesebben élhetne, ha jobban ügyelne értékes enzimjeire. Minden
élőlényben jelenlevő "életerő"-t legjobban az enzimek demonstrálják."
Enzimek nélkül nincs élet." –mondta. Ennek hiányában a szervezet
kénytelen máshonnan elvonni enzimeket, például a test saját funkcióitól
és helyeiről von el metabolikus enzimeket az emésztésbe. Ezáltal gyengül
az immunrendszer, legyengül a test és felgyorsul az öregedés folyamata.
A helytelen táplálkozás , a túl sok főtt és manipulált étel , a rossz
ételtársítás évtizedek során teljesen kimeríti a testet. A krónikus
degeneratív betegségek valójában a súlyos enzimhiány miatt tudnak
megjelenni a legyengült szervezetben. Dr. Howard Loomis nézete szerint. Az
enzimek hőérzékeny anyagok. Minden étel, amit tartósan felmelegítettek
fokról fokra elveszíti enzimtartalmát, vitaminjainak, tápértékének
jelentős hányadát, az étel élettelenné, halottá válik. Sajnos rohanó
világunkra ez a jellemző. Ugyanígy enzimhiányos vagy teljesen
enzimmentes minden konzervált, vagy pasztörizált, párolt, bármilyen
hőhatásnak kitett és sugárkezelt, legfőképpen a mikrohullámú sütőben
elkészített étel. A fagyasztott zöldség, gyümölcs a fagyasztás hatására
elveszíti élő enzimjeinek nagy részét. Az enzimek miután élő egységek
nagyon értékesek, vigyázzunk rájuk, különben nem képesek feladatuk
betöltésére. Az enzimek minden élettani folyamat alap kövei. A
vitaminok, ásványi-anyagok és a hormonok nem működnek nélkülük. Azon
túl, hogy részt vesznek a test felépítésében, segítik az emésztést és a
tápanyagok felszívódását. Az immunrendszer működését biztosítják,
katalizátorként vezénylik az anyagcsere folyamatokat. A hosszú,
egészséges élet kulcsa a nyers zöldségben és gyümölcsben lévő élő
enzimek fogyasztásában rejlik. Az enzimek, a szervezet
energiafolyamatainak nélkülözhetetlen fehérjemolekulái, igazi biológiai
csodák. A biokémikusok becslése szerint körülbelül 200 ezer fajta enzim létezik, melyek közül máig csupán 2500-at sikerült analizálni A
gránátalmát (Punica granatum) Ázsiában és a Közel-Keleten évezredeken
át nagy becsben tartották spirituális és egészségügyi szempontból
egyaránt. A modern tudomány csak napjainkban fedezi fel ezt az elsőrendű
antioxidánst, amely egyre nagyobb népszerűséget ér el a szívbetegségek
és a rák megelőzésében és gyógyításában. Csak pár évvel ezelőtt,
2000-ben kezdett érdeklődést kelteni a gránátalma antioxidáns hatása,
amikor egy kutatócsoport kimutatta a gránátalma hatékonyságát az
atherosclerosis kezelésében. A kutató Aviram professzor szerint a
gránátalmalének háromszor akkora az antioxidáns hatása, mint a
vörösbornak vagy a zöld teának.
|
Kommentáld!