Szeretettel köszöntelek a lúgosítás klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Szeretettel várunk :-)
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
lúgosítás klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a lúgosítás klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Szeretettel várunk :-)
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
lúgosítás klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a lúgosítás klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Szeretettel várunk :-)
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
lúgosítás klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a lúgosítás klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz
és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Szeretettel várunk :-)
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
lúgosítás klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A mandulafa csonthéjas termése a mandula, a világ összes olajos magja közül a legősibb és legismertebb. Sokak szerint napi 4-5 szem mandula elfogyasztásával betegségek sorát tarthatjuk távol magunktól.
A mandula jótékony hatásai:
· E vitamin tartalmának köszönhetően erős antioxidáns hatással bír, így közreműködik a szervezetet károsító oxigén szabadgyökök semlegesítésében
· A koleszterin szint szabályozásában betöltött szerepénél fogva, megakadályozza a koleszterin lerakódását az erekben
· Kalcium, magnézium és foszfortartalma miatt a gyermekek, kismamák és idősek erős csontozatához szükséges. A kalcium-foszfát jó hatással van az emésztésre, segíti az egészséges fogak kifejlődését és megőrzését, menstruációs görcsök oldására is alkalmas. A kálium-foszfát kiváló a téli depresszióra, csökkenti a fáradtságérzetet, az ingerlékenységet is kedvezően befolyásolja, továbbá stresszoldó hatása is ismert. Magnézium-foszfát formája az izomgörcsök és krónikus fájdalmak esetén segít. Mindemellett mindhárom formában az agy működésére serkentőleg hat.
· jótékony hatással van a máj és hasnyálmirigy problémákra
· az emésztést serkenti, a székrekedésre hatásos gyógymód
· a benne lévő ásványi anyagok megerősítik a véredények falait, illetve kalcium, kálium és magnézium tartalmának köszönhetően kedvezően hat a szív munkájára is
· az egész légző rendszerre serkentőleg hat
· vizelethajtó hatása is ismert
· a teljes vegetáriánusok étrendjének hasznos fehérje és telítetlen zsírsav forrása
· tápértéke miatt nagyon jó energiapótló
Felhasználása rendkívül sokrétű. Közismert
bőrtápláló hatása miatt, a kozmetikai ipar is előszeretettel hasznosítja
arckrémek, testápolók, bőrradírok, stb. alkotójaként.
A gasztronómia területén is közkedvelt. Fogyaszthatjuk nyersen,
felhasználhatjuk sütemények díszeként, a cukrászatban a közkedvelt
marcipán alapanyaga. Ízesíthetünk vele sülteket vagy köreteket. Az
alkoholipar likőr gyártására használja.
A tapasztalatok szerint legjobb, ha a mandulát mindennap fogyasztva megelőzésre használjuk. Olyan fontos ásványi anyagokat tartalmaz, melyekből a szervezetünk minimális mennyiséget igényel, de hiányuk több betegség okozója is lehet.
Néhány felhasználási javaslatMandulaital elkészítése (székrekedés orvoslására kiváló)
Hozzávalók: ½ liter tej, 15 dkg őrölt mandula, 1 félbevágott
vaníliarúd, 1 evőkanál méz
Elkészítése: a hozzávalókat összekeverjük, majd felforraljuk. 10 percet
hűlni hagyjuk, majd átszűrjük és kinyomkodjuk a pép levét is.
Otthon elkészíthető bőrradír
15 dkg mandula őrleményhez 2 evőkanál felforralt, majd langyos hőfokra hűtött vizet adunk, az elegyet krémmé keverjük. A bőrre felkenjük, száradásig rajta hagyjuk, majd alaposan leöblítjük.
Hidratáló tej
Elkészítése: 20 dkg mandulaőrleményt 2 dl vízzel felforralunk, majd néhány óra állás után leszűrünk. Ehhez hozzáadunk 1 evőkanál bio-mandulaolajat és 3-5 csepp illóolajat. Fürdés után kiválóan táplálja az érzékeny, száraz bőrt.
E vitamin tartalma és olajtartalma minden bőrtípusra használható. Rendszeresen alkalmazva puhává és bársonyossá varázsolja a bőrünket
Mandulával a cukorbetegség ellen?
Forrás: diabetesonline.hu
Dátum: 2008-08-26
A Torontoi Egyetem kutatói azt javasolják, hogy ha finomságra vágyunk, a csemegék közül, ha lehet, válasszuk a mandulát, mert kedvező hatást gyakorol a szívbetegségre és a diabéteszre.
<!-- google_ad_client = "pub-1790091071063566"; /* macosz 468x60, l�trehozva 2008.09.18. */ google_ad_slot = "9721460467"; google_ad_width = 468; google_ad_height = 60; //--> google_protectAndRun("ads_core.google_render_ad", google_handleError, google_render_ad); Ha már cukorbeteg vagy, olvasd el, mit tehetsz állapotod kezelésére: A kettes típusú cukorbetegség kezelése.
Kutatási eredmények
A kanadai kutatócsoport – Dr. Cyril Kendall vezetésével – a kísérletben részt vevő egészséges önkénteseknek véletlenszerűen négy különféle ételt adtak, amelyek mindegyike pontosan 50 gramm szénhidrátot tartalmazott. Az első étel szolgált egyfajta kontrollként, ez pusztán fehér kenyeret jelentett. A második étel fehér kenyér és 60 gramm mandula volt, a harmadik főtt rizs a negyedik pedig krumplipüré. A résztvevők öt különböző időpontban kapták az ételeket és étkezés után vért vettek tőlük, amelyből meghatározták vércukor-, inzulin- és antioxidáns-szintjüket.
A mandula és a szabadgyökök
A vércukorszint
emelkedés a mandulát és a rizst tartalmazó étel esetén volt a
legalacsonyabb (tehát a mandula kivédte a fehér kenyér vércukoremelő
hatását). Ezen felül a kutatók megállapították azt is, hogy a mandulás
ételek után volt a legalacsonyabb az ún. szabad gyökök mennyisége a
vérben.
Cukorbetegség és szívbetegség
Az ún. finomított szénhidrátok – mint ami például a fehér kenyérben is
található – étkezés után nagymértékben megemelik a vércukorszintet,
ami következményesen megemeli a szabadgyökök szintjét
is. A szabadgyökök
károsító hatást fejtenek ki a sejtekre, és nagymértékben hozzájárulnak a
cukorbetegség
vagy a szívbetegség kialakulásához.
A mandula és a vércukorszint
'Eredményeink azt mutatják, hogy mandulával tompítható a nagy
szénhidráttartalmú ételek vércukoremelő
hatása' – mondta Dr. Kendall. 'A manduláról már korában is ismert volt,
hogy sok jó hatása van, például csökkenti az LDL (ún. rossz) koleszterin
szintjét, és most a mi kutatásunk azt is igazolta, hogy a vércukorszint
egyensúlyban tartásában is szerepet játszhat, megelőzve olyan
betegségeket mint pl. a diabétesz vagy a szívbaj' – tette hozzá a
szakember.
-
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!